Over Studio Stelt

Studio Stelt stoffeert wat onmogelijk lijkt. Waar anderen nee zeggen, gaan wij juist áán. Dat vraagt om ruimte, letterlijk en figuurlijk. Genoeg vierkante meters dus, in de werkplaats, de geest en de mentaliteit van de studio.

Aan de basis van Studio Stelt staat Martijn Stelt. Tien jaar geleden nog bouwkundige, tot hij  in 2012 besloot te gaan doen waar zijn hart ligt: dingen creëren, maken, ontwikkelen. Iets  met zijn handen en zijn ziel en zaligheid. Intuïtief koos hij ervoor zich toe te leggen op het ambacht van stofferen. 

“Het was een sprong in het diepe, want ik gaf de zekerheid van een vast inkomen op om een vak te leren waarvan ik nog helemaal niets wist. Ik gaf mezelf vijf jaar om de switch te maken en succes te boeken. Dat is gelukt.”

Martijn klopte aan bij een traditionele stoffeerderij in Den Bosch en bood zich aan om te komen leren en werken. Vrijwillig: als hij maar mocht meekijken, de boeken mocht doorploegen en het vak mocht uitproberen. Na zes weken stoffeerde hij zijn eerste ridderstoel en kreeg direct een contract aangeboden.

Met dezelfde stoute schoenen nog aan liep Martijn Stelt in 2012 binnen bij Piet Hein Eek in  Eindhoven. “Ik had van iemand gehoord dat ze een meubelstoffeerder zochten. Toen ik er op  de bonnefooi naartoe ging, vroeg Piet Hein wat ik kwam doen. ‘Solliciteren’. Een uur later had ik de baan.

Martijn deed bij Piet Hein Eek een schat aan ervaring op in het vak, met de jaarlijkse beurs in  Milaan en Dutch Design Week als terugkerende hoogtepunten. Na een paar jaar was de  drang om voor zichzelf te beginnen zo groot dat hij de stap zette naar een eigen bedrijf. De start van Studio Stelt.

“Die switch dúrven maken en alle mooie projecten die daarna maar bleven komen, hebben me ervan overtuigd dat alles mogelijk is. Het vraagt lef en doorzettingsvermogen, maar dan kan alles. Dat neem ik mee in mijn werk: hoe groter de uitdaging, hoe leuker.”

Ons team

Martijn Stelt

Eigenaar/stoffeerder/productontwikkelaar

“Naast technisch vakmanschap vraagt dit werk ook om andere vaardigheden, zoals zorgvuldig luisteren naar de vraag en inlevingsvermogen om de opdrachtgever goed te begrijpen. Het is elke keer weer geweldig als we samen met de klant komen tot een prachtig resultaat waarmee iedereen tevreden is.’

‘De afgelopen tijd heb ik Studio Stelt zien -en doen- groeien. Ik kijk uit naar de verdere groei die we gaan doormaken. De komende jaren wil ik onder andere een eigen meubelcollectie opbouwen. Wordt vervolgd!”

Fenne Westra

Stoffeerder/productontwikkelaar

“Een project lijkt soms heel moeilijk, maar als je het stapsgewijs aanpakt, kom je tot de ontdekking dat je eigenlijk alles kunt maken. Ik kijk uit naar alle bijzondere en uitdagende projecten die nog gaan komen.”

Eva de Jong

Stoffeerder/stikster

“Het werken bij Studio Stelt is eigenlijk veel breder dan het klassieke stoffeerwerk. We ontwerpen bijvoorbeeld ook. Ik heb de kunstacademie gedaan en vanuit mijn creatieve achtergrond vind ik het leuk om mee te denken. Ik ben echt een maker.”